covid-19-yogunluk-haritasi.jpg

Covid19 ve Ülkemizde Açıklanan Sayılar

İlk olarak Mart 2020'de ülkemizde görülmeye başlayan vakaların üzerinden -bu yazıyı yazdığım tarihte- neredeyse bir yıl geçti. Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki vaka sayılarını uzunca bir süre toplam şekilde yayınladı. Hatta bir süre sadece "hasta" olarak nitelendirilen kişilerin sayısı paylaşıldı. Şubat 14 itibariyle de tüm illerdeki vaka sayılarını nüfusun yüzbinindeki oranına göre açıklanmaya başlandı.

Problem

Açıklanan bu sayılar, nüfusun birçoğunun anlayamayacağı ifadelerdi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı haritada da yoğunluk yeterince anlaşılamıyordu.

Sağlık Bakanlığı Covid Yoğunluk Haritası ve Vaka Sayıları

Sağlık Bakanlığı Covid Yoğunluk Haritası

Çözüm

Bu haritayı biraz daha renklendirip insanların hem görsel, hem de sayısal olarak anlayabileceği bir şekilde sunmak gerekiyordu. Öncelikle il nüfus sayılarını Wikipedia üzerinden, akabinde bakanlığın yayınlamış olduğu "İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı (100 binde)" verilerini çektim. Bu iki veriyi birleştirerek göze daha hitap eden bir harita ve anlaşılabilir bir harita oluşturdum. Projeye Covid 19 Vaka adresinden ulaşabilirsiniz.

Yapılan hesaplama oldukça basit;

Vaka Sayısı = Nüfus * 100Bin'deki Vaka Sayısı / 100k

formülünden oluşmaktadır. Ayrıca bu verileri bir de tablo üzerinde sunuyorum. Bu tabloda en önce bakanlığın açıkladığı yüzbindeki vaka sayısı bulunurken, devamında yedi günlük vaka ve günlük ortalama vaka sayıları bulunuyor. Elbette en güncel nüfus verisine sahip olamayacağım için sonuç net çıkmıyor, bu yüzden vaka sayıları projenin altında da belirttiğim gibi kesin doğruluk barındırmamaktadır.

Next.js ile geliştirdiğim bu uygulamayı Vercel üzerinden deploy ettim. Ön tarafta ChakraUI kullandım. Yazıyı yazdığım tarihte proje open-source değil, ancak önümüzdeki hafta projeyi open-source bir hâle çevirerek insanların da destek vereceğini düşünüyorum. Open-source hâle getirdiğimde yazıyı tekrar güncellemiş olacağım.

Covid Yoğunluk Haritası

Sağlık Bakanlığı haftalık olarak verileri güncelledikçe yeni bir sayfa üzerinden güncel haritayı yayınlamayı planlıyorum.